ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βέλγοι και Έλληνες πρόξενοι γιόρτασαν την Εθνική Ημέρα του Βελγίου στο Ηράκλειο

Στο πλαίσιο της επίσκεψης για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας του Βελγίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ηράκλειο όπου όπως σημειώθηκε το Ηράκλειο αποτελεί την 3η πολυπληθέστερη, σε Βέλγους, πόλη της Ελλάδας

Η 15η Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την ανεξαρτησία του Βελγίου και τον πατριωτισμό. Την ημέρα αυτή επέλεξαν Βέλγοι και πρόξενοι Ευρωπαϊκών χωρών που ζουν στην Κρήτη να γιορτάσουν φέτος στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας του Βελγίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ηράκλειο, που αποτελεί την 3η πολυπληθέστερη, σε Βέλγους, πόλη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η πόλη του Ηρακλείου, κατέχει την 3η θέση, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κρήτη,  Βέλγοι πολίτες μπόρεσαν να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στο Προξενείο στην Αθήνας, καθώς βρέθηκε ολόκληρο κλιμάκιο προκειμένου να πάρουν τα βιομετρικά στοιχεία των πολιτών, γλιτώνοντας έτσι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

“Συνηθίζουμε να  γιορτάζουμε την ημέρα αυτή στην Πρεσβεία στην Αθήνα. Αυτή τη φορά επιλέξαμε την Κρήτη για να το γιορτάσουμε την ημέρα αυτή.  Στην Κρήτη κατοικούν αρκετοί Βέλγοι πολίτες. Παράλληλα όμως είναι ένα νησί το οποίο το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από τη χώρα μας. Ο κ. Καράτζης, επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου στην Κρήτη, μας βοηθάει όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή εθνικό ζήτημα, να επικοινωνήσουμε μαζί του και να λύσουμε οτιδήποτε προκύψει. Ασχολείται με το έργο αρκετό καιρό και είναι εξαιρετική βοήθεια για εμάς και τον ευχαριστούμε πολύ” είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόξενος Βελγίου για Προξενικά θέματα κ.  Anna Hadju.

Να σημειωθεί πως λόγω των υγειονομικών συνθηκών, τα τελευταία 2 έτη είχαν σταματήσει οι επισκέψεις της Προξένου στις μεγάλες πόλεις της χώρας με μόνιμο πληθυσμό Βέλγων πολιτών, μια συνήθεια που – υπό κανονικές συνθήκες επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Αντώνης Καράτζης, επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου στην Κρήτη

Στο νησί μας φτάνουν περίπου 300.000 επισκέπτες από το Βέλγιο κάθε χρόνο. Ο κ. Αντώνης Καράτζης είναι ο επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου στην Κρήτη. Ο ίδιος σε δηλώσεις του με αφορμή τον εορτασμό τόνισε: ” Είναι μια από τις δυο σημαντικότερες γιορτές στο Βέλγιο. Τιμούν τα γενέθλια του πρώτου Βασιλιά. Εξαιτίας αυτής της εορτής έχουν καλέσει όλους του Βέλγους που ζουν, εργάζονται και έχουν τις οικογένειές τους εδώ στο Ηράκλειο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε καθώς ήρθε κλιμάκιο και πήραν τα βιομετρικά στοιχεία και τα δαχτυλικά αποτυπώματα των Βέλγων που ζουν στον τόπο μας. Τους έδωσαν δώσουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητα και τα διαβατήριά τους χωρίς να χρειαστεί να ανέβουν στην Πρεσβεία στην Αθήνα για να διεκπεραιώσουν αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Βέλγιο είναι ένα πολύ σημαντικό κράτος για την Κρήτη διότι έχει 300.000 επισκέψεις στο νησί μας. Υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Εγώ σαν επίτιμος Πρόξενος της χώρας του Βασιλείου του Βελγίου στην Κρήτη και η ομάδα μου, είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα των Βέλγων πολιτών όποτε αυτά προκύψουν”.