ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γιούλια Καράτζη εγκαινιάζει το πρώτο ουκρανικό σχολείο στην Κρήτη

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, με τη στήριξη της οικογένειας των Αντώνη και Γιούλιας Καράτζη, το πρώτο ουκρανικό σχολείο στην Κρήτη, το οποίο θα στεγάζεται στον χώρο του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Συνολικά 23 παιδιά από την Ουκρανία, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ουκρανικές τους ρίζες, κάθε Σάββατο, μέσα από μαθήματα Ουκρανικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Χειροτεχνίας, Ιστορίας-Πολιτισμού και Καλλιτεχνικών.

Η μοναδική αυτή δράση, φέρνει κοντά τους μικρούς μαθητές που μεγαλώνουν στο νησί, με την υποστήριξη και τη φιλοξενία του κρητικού λαού, αφήνοντας για λίγο πίσω τους τη φρίκη που βίωσαν στη χώρα τους, δημιουργώντας έτσι δυνατούς δεσμούς φιλίας.

Τα εγκαίνια του σχολείου παρακολούθησαν καθηγητές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου, ενισχύοντας την ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε φανερά συγκινημένη η κ. Γιούλια Καράτζη, η οποία έχει καταγωγή από την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας έμπρακτα την προσπάθεια όλων, ώστε τα παιδιά να έρθουν και πάλι σε επαφή με την κουλτούρα και τη γλώσσα τους μέσα από τη δεύτερη πατρίδα τους, την Κρήτη.

Η κ. Γιούλια Καράτζη, δήλωσε για την ιδιαίτερη δράση “Είναι μια περίεργη και δύσκολη εποχή για τη χώρα μου, και είμαι ιδιαίτερα περήφανη που τα παιδιά της Ουκρανίας, με τη βοήθεια της δεύτερης πατρίδας μου, της Κρήτης, θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πάλι μέσα στην καρδιά τους την πατρίδα μας.”